Utgångspunkten

Utgångspunkten är tänkt som en väg ut i landskapet Bohuslän, till det kulturarv som finns runt omkring oss. Utgångspunkten vill ge utrymme för möten och inspirera till utflykter.

Museets utställningar

På entréplanet visas tidsbegränsade utställningar och här finns också Konsthallen för samtidskonst och Båthallen. På det övre planet kan du ta del av våra basutställningar. Här hittar du utställningen Utgångspunkten.

Bohusläns natur

Lavar
Mossor

Film om dialekter

Filmer från Bohuslän
Dialekter i Bohuslän

Fritid, nöje och idrott

Fritidslivets miljöer

Historiska kartor

Historiska kartor

Kustens historia

Badortshistoria

Resandefolket

Resandefolket

Mer om Kulturarvsföreningar

www.hembygd.se/bohuslan/

Utgångspunkten

Välkommen att utforska Utgångspunkten

Klicka på rubriken fakta ovan så hittar du sidor som berättar om Bohusläns natur- och kulturarv. Just nu gör vi en överflyttning hit av teman som tidigare varit tillgängliga på utgangspunkten.se. Till höger här på sidan kommer vi succesivt att lägga ut länkar till dessa teman i takt med att överflyttningen blir färdig.

Utställningen

I utställningens montrar lyfter vi fram olika ämnen med koppling till vårt gemensamma natur- och kulturarv. Här kan du du slå dig ner och ta del av böcker och broschyrer. Du kan använda våra besöksdatorer för att få veta mer om Bohusläns och Västsveriges historia. När överflyttningen av våra webbsidor är färdig kommer det att finnas material om badorternas historia, fritidslivets miljöer, trädgårdshistoria, varvshistoria, historiska kartor över Bohuslän och mycket mer.

På gång

Är du intresserad av arkeologiska utgrävningar? På Bohusläns museums facebooksida kan du få tips om vad som är på gång. I utställningen visar vi ofta fynd från aktuella grävningar.

Platser att besöka

Vill du få tips på utflyktsmål? I utställningen finns broschyrer om intressanta platser att besöka.

Föreningar berättar

Runt om i Bohuslän finns föreningar som bevarar, använder och utvecklar vårt gemensamma kulturarv. De vårdar och visar hus, föremål och bilder och berättar om människor som levt på platsen. I utställningen ger vi en glimt av olika föreningars verksamhet.

Vill du ta del av informationen i lugn och ro?

Informationen i besöksdatorerna (med undantag av lyssnarstationen för folkmusik) är den samma som på denna webbplats så du kan alltid ta del av information om Bohusläns natur- och kulturarv när det passar dig.

Folkmusik

En av våra besöksdatorer fungerar som lyssnarstation med folkmusik. På lyssningsstationen kan du söka efter spelmän, vissångare, låtar och visor från hela regionen, du kan söka på ort, årtal eller första raden i en visa. Du kan också lyssna på de många tusen fantastiska visor och låtar som finns inspelade!

Detta är en del i det stora projektet ”Hitta folkmusiken.nu” som arbetar för att digitalisera och tillgängliggöra Västra Götalandsregionens folkmusik. Läs mer på www.hittafolkmusiken.nu